2022 г. приключи без коледно „рали“


11.01.2023

2022 г.  приключи без коледно „рали“

Няколко седмици  преди края на миналата година все още изглеждаше, че двуцифрените загуби на инвеститорите  ще бъдат поне частично компенсирани от  растежа, който по традиция идва  в последните седмици на календарната година. От средата на октомври до края на ноември индексът S&P 500 се повиши с почти 20%, така че оптимистичните очаквания не са изненадващи. Окончателният баланс за 2022 г. обаче остава същият, какъвто беше през по-голямата част от годината: значително  на минус.

Фондовите пазари превключиха в  странен режим: инвеститорите се  ужасяват  от всички добри новини. Тоест от новините , които при други обстоятелства щяха да бъдат  сметнати за добри от останалите. Примерите включват по-ниска инфлация, по-малък  брой молби за получаване на обезщетение за безработица, по-висок от очаквания темп на икономически растеж. Защо това е така? Защото все още не е толкова лошо, за да се очаква, че оттук насетне ще следва само подобряване. .

Благоприятното развитие на американската икономика навежда на мисълта , че централната банка на тази страна все още има възможности да затяга  паричната политика, тоест да продължи да повишава лихвените проценти. Следователно Уолстрийт  остава в режим на разпродажби. Докато потокът от положителни икономически новини продължава, цените на акциите могат да паднат още по-ниско. Със сигурност ще има обрат, но ако историята може да бъде учителка, това ще се случи, едва когато инвестиционният оптимизъм се превърне в дефицитна стока.